A projektet Izland, Liechtenstein és Norvégia pályázati alapjából finanszírozzák.

Befejeződött a

HAGYOMÁNYOS SZÉKELYFÖLDI NÉPI MESTERSÉGEK

– revitalizálás, digitalizálás és népszerűsítés által” projekt!

A Kovászna Megye Tanácsa által fenntartott Kovászna Megyei Művelődési Központ 2014. áprilisában megnyert egy Izland, Liechtenstein, és Norvégia pályázati alapjából finanszírozott  301.792 RON összértékű pályázatot, amelyet a Művelődési Minisztérium Projekt Management Egysége a PA16/RO12 „A kulturális és természeti örökség megőrzése és revitalizációja” Program Irányítója hirdetett meg.

A Hagyományos székelyföldi népi mesterségek – revitalizálás, digitalizálás és népszerűsítés által című, 13 hónap megvalósítású pályázat  célja a Székelyföld területén élő nemzetiségek kulturális identitásának megerősítése és a közösségfejlesztés, a hagyományos székelyföldi népi mesterségek revitalizása, digitalizálása és népszerűsítése által.

A projekt keretében elkészült anyagokat a www.mesterségek.ro háromnyelvű honlapon lehet megtekinteni:

- egy digitális adatbázist, amely 43 különböző hagyományos népi mesterségnek a leírását és az ezeket gyakorló 250 népi mester adatlapját tartalmazza, 67 fotót közölvén a mesterségekről és 1326 fényképet a mesterekről

- egy digitális térképet, amely az említett mestereket elhelyezi a megye 28 településén,  ahonnan az adatok származnak és nemcsak területileg, de mesterségek szerint is könnyíti a keresést

- egy virtuális múzeumot, 3 már nem működő műhely digitalizált értékeivel: a bennük található 52 szerszámcsaládba sorolt 382 szerszámot 442 fotó mutatja be, szakszerű képaláírásokkal rendeltetésükről és használatukról

- 10 dokumentumfilmet hagyományos népi mesterségekről (molnár, méhész, pék, mézeskalácsos, pálinkafőző, kovács, zsindelykészítő, fafaragó, kosárfonó, seprűkötő, pásztor), amelyeket a megye 12 líceumában és két középiskolájában 1012 diák látott az utóbbi hónapokban, de a többieknek is módjuk lesz rá, hiszen 1000 DVD készült könyvtárak és iskolák számára

- 1 marketing-stratégiát, amely 3 műhelymunka eredménye, és amely konkrét javaslatokat fogalmaz meg a népi mesterségek éltetése és népszerűsítése érdekében.

Népi Mesterségek Napja

 2015. október 10., Sepsiszentgyörgy

A Kovászna Megyei Művelődési Központ és a Kovászna Megye Tanácsa Hagyományos székelyföldi népi mesterségek – revitalizálás, digitalizálás és népszerűsítés által nyertes pályázatának kiemelt rendezvénye a NÉPI MESTERSÉGEK NAPJA, amelyet 2015. október 10-én, szombaton Sepsiszentgyörgyön, az Őszi vásár keretében szerveztek meg.

A 11-17 óra között zajlott eseményen közel 1000 érdeklődő fordult meg a háromszéki népi mesterségeket népszerűsítő sátorban. A megye minden szegletéből érkeztek népi mesterek, hogy termékeik hagyományos elkészítésének fázisait bemutassák a sepsiszentgyörgyi nagyközönségnek. Erdővidékről, Erdőfüléből Csog Jolán népviseletkészítő, szövő  és a bölönpataki Lingurar Cristofolete kosárfonó tartottak bemutatót és kínálták szebbnél szebb portékáikat. Orbaiszékről, Cófalváról Császár Gábor szűcsmester, Csomakőrösről Dancs Anna forgácskalap készítő, a zabolai kerekes Gál József, a haralyi kádárok Szőke Tibor és Szőke Barna mutatták meg, hogy a használati tárgyak hagyományosan hogyan készülnek.

Kézdiszéket, a Kézdivásárhelyről érkezett Farkas Gábor mézeskalács-készítő és László Károly csempekészítő képviselték. Sepsiszékről, Kolozsi Attila fazakasmester Sepsikőröspatakról, Érsek Csaba nyeregkészítő Sepsiszentkirályból és a sepsiszentgyörgyi Józsa Áron csizmadia és Balázs Antal fafaragó avatták be az érdeklődő közönséget a mesterség rejtelmeibe.

A mesterségbemutatókat kiegészítette a szíjgyártás tárgyi kiállítása, amely Veres Antal mesternek köszönhetően központi helyett foglalt az alkalomra berendezett sátorban.

 A NÉPI MESTERSÉGEK NAPJÁRA készült egy három nyelvű kiállítási anyag, amely a háromszéki termék-előállító, s azáltal a közösségek életét könnyebbé, szebbé tevő változatos népi mesterségek, kisipari foglalkozások köréből mutatott be néhányat: a húsvéti tojásokat, a mészégetést, a szénégetést, a tégla- és cserépvetést, a kovácsolást, a házikenyér-, a mézeskalács-, a kürtőskalács készítést, a kerekességet, a fafaragást, a lábbelikészítést, a szíjgyártást, a szűcsmesterséget, a kádárságot, a szabást, a ruhakészítést, a kosárfonást és seprűkötést, a szövést, a horgolást, a csipkekészítést.

A nap folyamán több alkalommal is levetítették a projekt kapcsán már elkészült Simon József és dr. Kinda István alkotópáros dokumentumfilmjeit, a zabolai pásztorkodásról és hagyományos sajtkészítésről, a kálnoki hagyományos családi méhészkedésről és a kézdivásárhelyi hagyományos mézeskalács-készítésről.

Általános leírás

A „Hagyományos székelyföldi népi mesterségek – revitalizálás digitalizálás és népszerűsítés által” projekt általános célja a nemzetiségi kissebbségek kulturális identitásának megerősítéseés a közösségfejlesztés, a népi mesterségek revitalizálása tükrében.

A pályázatnak két specifikus célja van:

  1. a kovásznai közösségek szellemi kulturális öröksége egy fontos részének, a régió hagyományos népi mesterségeinek megmentése digitalizálás révén, valamint egy olyan adatbázis létrehozása, amely megkönnyíti a közemberek hozzáférését az ezzel az örökséggel kapcsolatos mindennemű információhoz
  2. a megye népi mesterségeinek népszerűsítése, a témához kötődő dokumentumfilmek létrehozása révén, valamint olyan turisztikai csomagok/ajánlatok kidolgozásával, amelyek  olyan közösségekben/településeken zajló programokat is tartalmaznak, ahol a turisták találkozhatnak a népi mesterekkel, megcsodálhatják és akár meg is vásárolhatják a hagyományos népi mesterségek termékeit.

A 13 hónapon át zajló pályázat összértéke 301.792 RON, amely 100%-ban vissza nem térítendő támogatás és 0 % önrészébe kerül a projektgazdának.

A projekt célcsoportja részben az a körülbelül 250 népi mester, akik egy közös adatbázisban, illetve tíz dokumentumfilmben kerülnek bemutatásra. Másrészt az a legalább ezer személy, zömükben fiatalok, akik számára mindezen értékeket egy néprajzos szakértő segítségével fogjuk bemutatni. 

Támogatók

http://www.eeagrants.org/
http://www.fonduri-patrimoniu.ro/